Felix Mendelssohn- Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι

Ο Γερμανός συνθέτης Felix Mendelssohn έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του στο Βερολίνο σε ηλικία μόλις 9 ετών. Το 1819, εντάχθηκε στη μουσική ακαδημία Singakademie και άρχισε να συνθέτει ασταμάτητα. Στο Singakademie, έγινε και μαέστρος, αλλά συνέχισε να συνθέτει πληθωρικά. Ο Μέντελσον ίδρυσε το Ωδείο Μουσικής της Λειψίας το 1843.

Ο πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Felix Mendelssohn γεννήθηκε Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy στο Αμβούργο της Γερμανίας, στις 3 Φεβρουαρίου 1809. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι, αλλά ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό πριν γεννηθεί ο ίδιος, ο αδελφός του και οι δύο αδερφές του. Όταν ο Μέντελσον ήταν 2 ετών, μετακόμισε στο Βερολίνο με τους γονείς και τα αδέρφια του. Στο Βερολίνο, ο νεαρός Μέντελσον άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου με τον Λούντβιχ Μπέργκερ. Ο Mendelssohn σπούδασε επίσης σύνθεση υπό τον συνθέτη KF Zelter ως παιδί. Το 1816, διεύρυνε τα μαθήματά του, μελετώντας την πιανίστα Marie Bigot κατά τη διάρκεια παρατεταμένης παραμονής του στο Παρίσι της Γαλλίας.

Ο Μέντελσον δεν άργησε να καθιερωθεί ως μουσικό θαύμα. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, συνέθεσε αρκετές όπερες και 11 συμφωνίες. Σε ηλικία μόλις 9 ετών έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του στο Βερολίνο.

Το 1819, ο Μέντελσον μπήκε στη μουσική ακαδημία Singakademie και άρχισε να συνθέτει ασταμάτητα. Μόνο το 1820 έγραψε μια σονάτα για βιολί, δύο σονάτες για πιάνο, αρκετά τραγούδια, μια καντάτα, μια σύντομη όπερα και ένα ανδρικό κουαρτέτο. Το 1826, ο Mendelssohn παρήγαγε ένα από τα πιο γνωστά έργα του, Overture to a Midsummer Night’s Dream. Παρουσίασε την όπερα του The Marriage of the Camacho, την επόμενη χρονιά στο Βερολίνο. Ήταν η μοναδική όπερα που παίχτηκε δημόσια κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στο Singakademie, ο Μέντελσον έγινε και μαέστρος. 

Το 1829, διηύθυνε την παράσταση τα πάθη του Ματθαίου, του Μπαχ. Η επιτυχία της παράστασης οδήγησε σε άλλες μεγάλες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να διευθύνει τη Φιλαρμονική Εταιρεία του Λονδίνου την ίδια χρονιά. 

Ο Μέντελσον συνέχισε να συνθέτει παράλληλα ενώ εργαζόταν ως μαέστρος. Έγραψε τη Συμφωνία της Μεταρρύθμισης το 1830 και ακολούθησε αυτό το επίτευγμα με μια τριετή ευρωπαϊκή περιοδεία. Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τραγούδια, με τίτλο Songs without Words (1832). Η Ιταλική Συμφωνία (1833), ένα άλλο από τα πιο γνωστά έργα του Μέντελσον, γεννήθηκε επίσης αυτή την περίοδο. Το 1835, ο Μέντελσον έλαβε έναν επιφανή ρόλο: μαέστρος της ορχήστρας Gewandhaus στη Λειψία.

Το 1836, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Mendelssohn συνάντησε τη Cécile Jeanrenaud, κόρη ενός κληρικού, στη Φρανκφούρτη. Ο Μέντελσον ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερος από την Jeanrenaud. Ήταν μόλις 16 ετών όταν αρραβωνιάστηκαν. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 28 Μαρτίου 1837. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν πέντε παιδιά.

Την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε, ο Μέντελσον συνέθεσε το κονσέρτο για πιάνο Νο. 2 σε Ρε Ελάσσονα. Από το 1838 έως το 1844, εργάστηκε για το κονσέρτο του για βιολί σε μι ελάσσονα. Πριν από την ολοκλήρωση του κομματιού, ο Μέντελσον ίδρυσε το Ωδείο Μουσικής της Λειψίας και έγινε διευθυντής του. Με αυτόν τον τρόπο, έβαλε τη Λειψία στον χάρτη ως το μουσικό κέντρο της Γερμανίας. Αφού τελείωσε το Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα , ο Μέντελσον διηύθυνε μια σειρά από συναυλίες για τη Φιλαρμονική.

Τον Μάιο του 1847, πέθανε ξαφνικά η αδερφή του Μέντελσον, Φάνι, που ήταν έμπνευση για τη ζωή του. Ο θάνατός της τον άφησε τόσο συντετριμμένο που σύντομα έχασε την διάθεση να συνεχίσει. Η υγεία του, ήδη σε κίνδυνο από την επίπονη καριέρα του, άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία. Έξι μήνες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου 1847, ο Felix Mendelssohn πέθανε από ρήξη αιμοφόρου αγγείου στη Λειψία της Γερμανίας. Αν και ήταν μόλις 38 ετών όταν πέθανε, ο Μέντελσον κατάφερε να διακριθεί ως ένας από τους πρώτους σημαντικούς ρομαντικούς συνθέτες του 1800.