Greek Muse – Μυρσίνη Μαργαρίτη, Έφη Αγραφιώτη

Υπάρχει μια εμφανής δυσκολία στο να παρουσιάσεις μια εξαιρετική δουλειά σαν αυτή. Η μουσική αρτιότητα  και η ερμηνευτική μοναδικότητα, δεν αφήνουν δρόμο για τεχνικές αποτιμήσεις, τουλάχιστον στο επίπεδο που συνηθίζεται να γίνεται σε μια σύντομη παρουσίαση.

Με έναν θεολογικό όρο (Αποφατισμός) θα προσεγγίσω το σύνολο μουσικό έργο που αποτελείται από 34 διαμάντια που, πραγματικά, είναι ακατόρθωτο να ξεχωρίσεις ένα ή κάποια από όλα, αν και, στο ραδιόφωνο δυστυχώς η αλήθεια είναι πως μια τέτοιου είδους πρακτική συμβαίνει συχνά. Εμείς σε αυτό το κομμάτι, πράγματι, έχουμε μια δυσκολία!

Αποφατισμός στην θεολογία σημαίνει πολύ απλά την αδυναμία του προσδιορισμού, επομένως, δανείζομαι τον όρο και την μεθοδολογία για να αποσαφηνίσω πως, όσες φορές και αν ακούσεις την συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά, είναι δύσκολο να την κατατάξεις μουσικά  και, η όποια απόπειρα ενδεχομένως έκανε κανείς, θα ήταν μετά πάσης βεβαιότητας παρωχημένη.

Έχουμε ως βάση μια εξαιρετική κλασική μελωδική γραμμή που, ενίοτε υπερβαίνει ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό της και, από εκεί και μετά ανοίγεται ένας καινούργιος και διαφορετικός κόσμος σε κάθε τραγούδι κυριολεκτικά και, με όλες τις συνδηλώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην εμπειρία του ακροατή.

Είναι σχεδόν μαγικός ο τρόπος που ο κάθε ερμηνευτής, η κάθε μελωδία, έχουν ένα ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο στίγμα. Ένας μουσικός χρωματισμός, μια τονικότητα που μιλάει κατευθείαν βαθιά στην ψυχή….. επαναλαμβάνω με όλες τις συνδηλώσεις που απορρέουν από μια τέτοιας ποιότητας δουλειά.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της παραγωγής που, εμπλουτίζει την Ελληνική και Παγκόσμια μουσική σκήνη, με μια ιδιαίτερη μουσική εκδοχή που, από κάθε άποψη υπερέχει καθώς υπερβαίνει κάθε όριο.

Μια καθαρά Γυναικεία συνεισφορά που συμβαίνει να είναι και Ελληνική.

Yiannis Panagiotakis

Το Greek Muse περιέχει τραγούδια Ελληνίδων συνθετών, εντός συνόρων αλλά και, της διασποράς, ερμηνευμένα από τη διάσημη και διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και την πιανίστα Έφη Αγραφιώτη. Η επιλογή και η τοποθεσία των έργων είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης της πιανίστριας Έφης Αγραφιώτη σε συνεργασία με το Αρχείο Ωδείου Αθηνών, τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου» και τα αρχεία των Συνθετών, στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρχαν.

Αυτό το διπλό cd περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών από την Αυστραλία (Linda Kouvaras), τη Γαλλία (Mario – Foscarina Damaschino, Irma Colassi), τη Βρετανία (Vivien Lambelet, Cleonice Gennadios), τη Ρουμανία (Maria Taban-Chefaliadi, Mansi Barberis, Rodica Soutzo, Mansi) και άλλοι, που έγιναν διάσημοι ως διάσημοι σολίστ πιάνου (Λαλαούνη, Κυριακού) και έζησαν στην Ευρώπη για δεκαετίες. Στο άλμπουμ συμμετέχουν και συνθέτες που μετά τις σπουδές τους στην Ευρώπη επέστρεψαν στην Ελλάδα προσφέροντας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους στον χώρο της μουσικής (Ελένη Λαμπίρη, Μαρία Καλογρίδου, Ελένη Λάμαρη, Βάσω Φιλιππαίου, Λένα Πλάτωνος). Ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια των δύο παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Λίλα Λαλαούνη και Ρένας Κυριακού, όπως και το τραγούδι της Ίρμα Κολάση, της οποίας η τεράστια προσφορά στο κλασικό τραγούδι του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη είναι γνωστή. Άλλα τραγούδια σε αυτό το διπλό CD μπορεί να ηχογραφούνται για πρώτη φορά, ή να παίζονται για πρώτη φορά, αλλά η έλλειψη πληροφοριών για αυτά τα έργα δεν μας επιτρέπει να το υποστηρίξουμε με βεβαιότητα. Αυτή η κυκλοφορία ανατρέπει συμβολικά την προκατάληψη αιώνων, φωτίζοντας έναν μουσικό κόσμο στον μεγαλύτερο βαθμό άγνωστο, αυτόν των Ελληνίδων συνθετών και των Ελληνίδων συνθετών, με έναν εξίσου συμβολικό τίτλο: Greek Muse. Η ηχογράφηση μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε για πρώτη φορά 34 τραγούδια από εμπνευσμένους συνθέτες, των οποίων η μουσική δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει, μέχρι τώρα. Το οπισθόφυλλο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης.