Julia Fischer – Μια πολυδιάστατη μουσικός

Μία από τις κορυφαίες βιολονίστριες στον κόσμο, η Julia Fischer είναι μια πολυδιάστατη μουσικός, επίσης γνωστή για τις εξαιρετικές της ικανότητες και ως πιανίστα συναυλιών, μουσικός δωματίου και δασκάλα βιολιού. 

Γεννημένη στο Μόναχο από γερμανο-σλοβάκους γονείς, η Τζούλια έλαβε τα πρώτα της μαθήματα βιολιού σε ηλικία 3 ετών και τα πρώτα της μαθήματα πιάνου λίγο αργότερα από τη μητέρα της, Viera Fischer.

 Σε ηλικία 9 ετών άρχισε να σπουδάζει με τη διάσημη καθηγήτρια βιολιού Ana Chumachenco, για να γίνει αργότερα διάδοχός της στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

 Το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Yehudi Menuhin το 1995 ήταν ένα από τα ορόσημα στην πρώιμη καριέρα της και έκτοτε έχει εμφανιστεί με κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, συνεργαζόμενη συχνά με διάσημους μαέστρους όπως οι Herbert Blomstedt, Christian Thielemann, Alan Gilbert, Jakub Hrůša, Vladimir Jurowski, Juanjo Mena, Riccardo Muti, Vasily Petrenko, Esa-Pekka Salonen, Thomas Søndergård, Yuri Temirkanov, Michael Tilson-Thomas και Franz Welser-Möst.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022-23, η Julia Fischer υπηρετεί ως καλλιτέχνης στο Residence of the Staatskapelle Dresden, ξεκινώντας μια περιοδεία υπό τον Christian Thielemann καθώς και ερμηνεύοντας σόλο ρεσιτάλ και μουσική δωματίου με μέλη της ορχήστρας. Αυτή τη σεζόν επιστρέφει επίσης στη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου με τον Riccardo Muti.

Γιορτάζει είκοσι χρόνια συνεργασίας με τον τσελίστα Daniel Müller-Schott, ερμηνεύοντας το διπλό κονσέρτο του Μπραμς με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπάμπεργκ υπό τον Juanjo Mena, πριν επιστρέψει στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας, επίσης με τον Juanjo Mena, την Orchestra della Svizzera Italiana με τον Markus Posch. και την Φιλαρμονική της Βαρσοβίας με επικεφαλής τον Andrey Boreyko. Η Julia Fischer συνεχίζει τη συνεργασία της με την Academy of St. Martin in the Fields και το καλοκαίρι επιστρέφει στο Schubertiade για να κάνει μουσική δωματίου όπου και συμμετέχει στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ με τον Antonio Pappano σε μια περιοδεία στην Ευρώπη.

Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της σεζόν 2021-22 περιλαμβάνουν την Julia Fischer ως Artist in Residence με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, σε μια εκτεταμένη ευρωπαϊκή περιοδεία με την Academy of St. με την πιανίστα Yulianna Avdeeva καθώς και με το Κουαρτέτο Julia Fischer.

Το 2010 ίδρυσε το δικό της Κουαρτέτο με τους Alexander Sitkovetsky, Nils Mönkemeyer και Benjamin Nyffenegger και συνεχίζει να περιοδεύει εκτενώς με αυτή την ομάδα μουσικών.

 Η συναυλία της στην Alte Oper της Φρανκφούρτης το 2010 σηματοδότησε το ντεμπούτο της ως πιανίστα: ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο Grieg στο δεύτερο μισό της συναυλίας, έχοντας παίξει το κονσέρτο για βιολί Νο. 3 του Saint-Saëns στο πρώτο μισό. 

Η παράσταση είναι διαθέσιμη σε DVD που κυκλοφόρησε από την Decca. Η διδασκαλία ωστόσο είναι, ένα άλλο αναπόσπαστο μέρος, της μουσικής της καθημερινότητας, καθώς συνεχίζει να καλλιεργεί και να καθοδηγεί νεαρά ταλέντα, συμπεριλαμβανομένων παραστάσεων/εμφανίσεων δίπλα στους μαθητές της. 

Δίνει τακτικά masterclass στο Musikferien στη λίμνη Starnberg (Starnberger See). Το 2019, η Julia Fischer ίδρυσε μια παιδική ορχήστρα, την Kindersinfoniker, συνεργαζόμενη με τον Johannes X. Schachtner και τον πιανίστα Henri Bonamy στην πατρίδα της, το Μόναχο.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της σταδιοδρομίας, η Julia Fischer κυκλοφόρησε πολυάριθμες ηχογραφήσεις CD και DVD που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς και βραβεύτηκαν, πρώτα από την εταιρεία Pentatone και αργότερα από την Decca.