Κλασικό τραγούδι, Mονωδία,Λιντ (Lied)

Mονωδία, Κλασικό Λιντ (Lied). Αυτός ο όρος |Lied: η γερμανική λέξη για το τραγούδι| αναφέρεται σε τραγούδια για σόλο φωνή, συνοδευόμενα από πιάνο. Πρόκειται για ένα στυλ που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ρομαντικής περιόδου, με πρωτοπόρο τον Schubert που έγραψε πάνω από 600 τραγούδια σε αυτό το στυλ. Άλλοι συνθέτες περιλαμβάνουν τους Beethoven, Schumann, Liszt κ.α.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πριν προχωρήσουμε πως μουσικολογικά, η μονωδία πηγαίνει αρκετά πίσω, στην Μεσαιωνική μουσική περίοδο. Εμείς εδώ αναφερόμαστε στο Γερμανικό Lied, όπως αυτό εμφανίστηκε στην Ρομαντική μουσική περίοδο.

Το κείμενο λοιπόν, είναι στα γερμανικά και μπορεί να είναι είτε στροφικής δομής, είτε με σύνθεση.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Lied είναι ότι η φωνή και το πιάνο είναι εξίσου σημαντικά. Τόσο η φωνή όσο και το πιάνο έχουν ευκαιρίες να προβληθούν και, η γραφή για το καθένα είναι απολύτως συνυφασμένη.

Το “An Die Musik” του Schubert είναι ένα παράδειγμα ενός Lied σε στροφική μορφή (δηλαδή η ίδια μουσική χρησιμοποιείται για κάθε στίχο).

Το «Erlkönig» (και πάλι από τον Schubert) είναι ένα παράδειγμα ενός Lied που είναι μέσω-σύνθεσης (δεν υπάρχει επανάληψη των ενοτήτων). Το συγκεκριμένο Lied, αφορά μια ιστορία, που περιλαμβάνει διαφορετικούς χαρακτήρες (αφηγητής, πατέρας, γιος και ο Ο βασιλιάς των ξωτικών Erlkönig). Σε διαφορετικές στιγμές της ερμηνείας, ο τραγουδιστής αλλάζει τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής του για να απεικονίσει/ αποδώσει τους διαφορετικούς χαρακτήρες.