Κλασικό τραγούδι| Μονωδία| Λιντ (Kunstlied)

Το Κλασικό τραγούδι |Μονωδία | Λιντ (Lied) | Λυρικό τραγούδι |

κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του ραδιοφωνικού μας προγράμματος καθώς, ως λάτρεις αυτού του τόσο δύσκολου αλλά εν ταυτώ γοητευτικού είδους της Δυτικής Κλασικής μουσικής, αποτελούν τον δομικό άξονα του Contemporary Classical Music Radio.

Το Κλασικό τραγούδι Λιντ (Lied) ή (Kunstlied) έντεχνο τραγούδι στην υποτιθέμενη ελιτίστικη μορφή του, μαζί με το παραδοσιακό (MinnesangMinnesänger) 12ο με 14ο αιώνα Μεσαιωνικό Γερμανικό τραγούδι, θεωρείται συνήθως μη κατανοητό για τους πολλούς ή, τουλάχιστον έτσι φαίνεται σε πρώτο επίπεδο. Ωστόσο αν κανείς ακούσει πιο προσεκτικά και, εντρυφήσει στο τι έχουν να πουν οι ερμηνευτές στη σκηνή προσωπικά μέσω του τραγουδιού τους, θα συνειδητοποιήσει σχετικά γρήγορα πως, όσοι είναι σε θέση να ερμηνεύσουν επιδέξια το Κλασικό τραγούδι μεταφέρουν επίσης μια ζωντανή ιστορία για την αγάπη, τη ζωή, την παροδικότητα και τον θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού με την προσωπικότητά του και τα αντίστοιχα πολύπλοκα συναισθήματα.

Η ρομαντική εποχή, κατά την οποία το Κλασικό τραγούδι βρήκε το δρόμο του στα πολλά μικρά ιδιωτικά σαλόνια συνθετών και ανώτερων κοινωνικών τάξεων και, γνώρισε εξαιρετική δημοτικότητα, χαρακτηρίστηκε από απόλυτες αντιφάσεις και συναισθηματικές αρρυθμίες. Η βαθύτατη μελαγχολία και η ουράνια χαρά, ο πόνος και το πάθος, η επιτυχία και η ματαίωση, το παλιό και το νέο, η ζωή και ο θάνατος, η αυτοπεποίθηση και η παραίτηση, αυτό το υπαρξιακό δίπολο κατέστησε τη μουσική κοσμοθεωρία, τόπο τεταμένων πλην γόνιμων αντιθέσεων.

Γνωστοί συνθέτες όπως ο Schumann, ο Schubert, ο Brahms και ο Strauss μελοποίησαν ποιήματα διάσημων ποιητών όπως ο Goethe, ο Schiller και ο Eichendorff και έδωσαν διέξοδο στη συχνά ανήσυχη εσωτερικότητά τους, δίνοντας στη λέξη ποίηση, έναν πολύ πιο συμπυκνωμένο τόνο-ποιητικό. Μια βαθύτερη έννοια.

Έτσι, δημιουργήθηκαν ολόκληροι κύκλοι τραγουδιών που μιλούσαν για περιπλανήσεις, χαμένη ευτυχία, μοιραίες συναντήσεις, εκκολαπτόμενους έρωτες και άλλα παρόμοια.

Από τότε έχουν περάσει 200 ​​χρόνια. Αλλά το Κλασικό Τραγούδι εξακολουθεί να καίει με πάθος. Παρόλο που οι συνθήκες διαβίωσής μας έχουν βελτιωθεί και οι έξυπνες τεχνολογίες κυριαρχούν στη ζωή μας, οι άνθρωποι εξακολουθούμε να παραμένουμε οντολογικά συναισθηματικοί. Και έτσι το συναισθηματικά φορτισμένο Κλασικό τραγούδι παραμένει το ίδιο επίκαιρο. Κάποιοι ενδεχομένως, μπορεί να βρουν τα ρομαντικά τραγούδια ξεπερασμένα ή όχι τόσο σύγχρονα, και τη γλώσσα του ποιητικού κειμένου εξίσου.

Ωστόσο αυτό, εξαρτάται σε ένα βαθμό από τους ερμηνευτές και, το πόσο καλά θα μπορέσουν να αποδώσουν ερμηνευτικά αυτό το δύσκολο είδος, το |Κλασικό τραγούδι|, αυτή την εξόχως σημαντική μουσική γέφυρα από το παρελθόν στο σήμερα

Yiannis Panagiotakis