Natalia Tsupryk- Ηχοτοπία συνδηλώσεων

Η Natalia Tsupryk είναι Ουκρανή συνθέτιδα και βιολονίστα και, μια από τις αγαπημένες μας καλλιτέχνιδες εδώ στο Contemporary classical Music Radio. Υπάρχουν κάποιες, ελάχιστες για την ακρίβεια στιγμές που, η καθηλωτική δύναμη μιας μουσικής σύνθεσης και ερμηνείας μας τοποθετεί σε μια κατάσταση ονειρικής αρπαγής! Το λέω συχνά και στο ραδιόφωνο «μέσω δορυφόρου» πως η Natalia Tsupryk έχει ένα μοναδικό χάρισμά. Αυτό που ακούγοντας την μουσική της, μπαίνεις σε μια κατάσταση αδρανούς ευφορίας που δεν θέλεις να βγεις. Τόσο απλά!
Η Αλήθεια είναι πως, σχεδόν ποτέ δεν ρωτώ τους καλλιτέχνες αυτή την ηλίθια τετριμμένη ερώτηση…όπως για παράδειγμα (ποια ήταν η αφορμή ή η έμπνευση για την δουλειά σου?), το θεωρώ εντελώς γελοίο και αδιάφορο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως όμως είναι σαν να ρωτάς έναν ερωτευμένο άνδρα (γιατί είσαι ερωτευμένος?)!!!! αντιλαμβάνεστε πως είναι εξόχως γελοία ερώτηση, διότι εκτός ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει σοβαρή απάντηση, επίσης, δεν αφορά κανέναν άλλον εκτός από τον ίδιο.


Η μουσική, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των συνδηλώσεων και, νομίζω, εντονότερα από ότι οι λέξεις ή οι εικόνες και, επομένως η πρόσληψη της μουσικής είναι καθαρά ατομική/προσωπική υπόθεση.
Τώρα στην περίπτωση της Natalia, έχω την δυνατή αίσθηση πως, οι διέσεις, υφέσεις και αναιρέσεις υποτασσόμενες σε μια αδυσώπητα όμορφη μελωδική γραμμή, δημιουργούν αυτό ακριβώς το ηχοτοπίο που κανείς μπορεί να βρει τον προσωπικό του χώρο.

Αγαπώ την μουσική που με πηγαίνει σε άλλους δρόμους, τον καλλιτέχνη που έχει το χάρισμα για αυτό το αποτέλεσμα αλλά, μου είναι παντελώς αδιάφορο αν η έμπνευση του έχει να κάνει με θέματα οικολογίας ή την αναπαραγωγή της σαύρας!!!! Αυτό γενικά.
Αγαπάμε αρκετούς καλλιτέχνες πράγματι, ωστόσο, η Natalia Tsupryk μας έχει κερδίσει ολοκληρωτικά, και μιλάω για όλη την ομάδα που απαρτίζει το Contemporary classical Music Radio. Λυπάμαι όταν επαναλαμβάνομαι αλλά, θα πρέπει να πω, για μια ακόμη φορά πως, τα πάντα στη ζωή και στην μουσική δεν είναι θέμα απλώς ταλέντου αλλά ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ, και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την Natalia Tsupryk.


Οι συνθέσεις της Natalia αντλούν αναντίρρητα από το κλασικό υπόβαθρο παιδείας και ερμηνείας της για να συνδυάσουν αρμονικά, στοιχεία της folk, electronica και neo-classical, κάτι το οποίο δημιουργεί μια ποιοτική διαφορά και οπωσδήποτε μια ευρηματικότητα.
Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από σινγκλ, EP και άλμπουμ από το ντεμπούτο της LP, Choven το 2020.Κυκλοφορίες που περιλαμβάνουν συνεργασία με τον συνθέτη και πιανίστα Angus MacRae σε δύο EP, το Silent Fall (2021) και το II (2022) , και μια σύνθεση για το vocal collective SANSARA ‘A Quiet Night – Tyhoyi Nochi’ (2022), που κυκλοφόρησε στο Platoon.


Το «Tyhoyi Nochi» παίζεται από τότε σε όλο τον κόσμο τόσο από κορυφαίες όσο και από ερασιτεχνικές χορωδίες. Μία από τις πιο πρόσφατες σόλο κυκλοφορίες της Natalia είναι το EP «When We Return To The Sun» (2022), που ηχογραφήθηκε στο Funkhaus του Βερολίνου και κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική LEITER των Nils Frahm και Felix Grimm. Είναι ένα εξόχως στοχαστικό και εξαιρετικά όμορφο σύνολο που συνδυάζει την κλασική ενορχήστρωση με ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανικά στοιχεία.


Η Natalia συνέβαλε με το σόλο κομμάτι της, «Elegy for Spring», στη συλλογή «Piano Day Vol.1», που κυκλοφόρησε από τη LEITER ως μέρος των ετήσιων εορτασμών για την Ημέρα του Πιάνου. Η Ναταλία έχει εμφανιστεί και στη 7Κ! Compilation, String Layers Vol.II, με το κομμάτι της, «The Trees Will Swing».


Έχει επίσης γράψει παρτιτούρες για βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων που έχουν προβληθεί διεθνώς. Η τελευταία της δουλειά ήταν ένα ντοκιμαντέρ του BBC 2 «Scandalous: Phone Hacking on Trial» (2023) – με τους Hugh Grant, Sienna Miller και άλλους. Από το 2017, η Ναταλία συνεργάζεται με το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Molodyy του Κιέβου, παίζοντας πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων των «The Master Builder» και «Ostriv Lyubovi».

Ως βιολονίστα, η Ναταλία έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και ορχηστρών σε χώρους όπως το Wiener Musikverein, Wiener Konzerthaus, ORF RadioKulturhaus, Synchron Stage Vienna και φυσικά στην Εθνική Φιλαρμονική της Ουκρανίας. Έχει επίσης δουλέψει ως session βιολονίστα με τους συνθέτες Lorne Balfe, Oli Julian, Jessica Jones, Nainita Desai και πολλούς άλλους.

Μετά την αποφοίτησή της από τη Μουσική Σχολή Lysenko στο Κίεβο, έλαβε κλασική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Τεχνών της πόλης της Βιέννης. Στη συνέχεια αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη Σύνθεση για Κινηματογράφο και Τηλεόραση από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, όπου ήταν υπό την επίβλεψη του Dario Marianelli.